[vc_row][vc_column][vc_column_text]E-sport har vuxit enormt de senaste åren och är ett idag ett vedertaget samlingsnamn för samtliga virtuella tävlingar. Det innebär att tävlingarna kan vara datorspel, TV-spel, augmented reality (AR), virtual reality (VR) samt mobilspel. Själva begreppet e-sport myntades av arrangörerna för World Cyber Games i Sydkorea men har som sagt blivit ett erkänt begrepp världen över, inte minst inom betting.

E-sport har ännu inte blivit representerat i Sveriges riksidrottsförbund eftersom frågan kvarstår om e-sport verkligen innebär fysisk aktivitet eller inte. För elitspelare krävs dock att vara aktiv och utföra någon form av motion för att kunna prestera. En match kan ta från en till två timmar och det krävs både fysisk som psykisk styrka samt uthållighet för att vara på topp. Forskning från Tyskland har visat att e-sportare har en puls som kan jämföras med maratonlöpare och att de känner samma höga stressnivå som tävlingsförare. Däremot har fler än tjugo länder erkänt e-sport som en idrott.

För att kunna spela e-sport behöver du ett stabilt internet plus en dator som klarar av att driva det spel som du valt att spela. Se till att optimera din datorutrustning med rätt teknikdelar eftersom de kan ge dig fördelar när du spelar. Det är intressant att veta att proffsen rekommenderar för spelare att använda de gamla tjocka datorskärmarna eftersom de är snabbare än de nya platta skärmarna. En gammal CRT i förrådet kan bli guld värd.

För småföretag och dig som jobbar frilans kan det vara enklare att överlämna faktureringen till proffs. Hos Intrum kan du tryggt överlämna din faktura och de kommer att hantera hela processen tills dess att din faktura är betald. Du kommer att få mer tid att ägna åt ditt arbete när du låter Intrum ta hand om dina fakturor. De kommer att se till att dröjsmålsränta samt påminnelseavgifter utkrävs när så behövs och därmed ge dig ökade intäkter utan att du behöver göra något.

Det är enkelt att börja en e-sportkarriär och det kommer att visa sig med tiden om du är duktig eller inte. Den som visar talang kan spela mot andra på nätet eller delta i LAN-turneringar med sikte på att vinna tävlingar eller matcher för att så småningom kunna bli bäst. Prova oorganiserad multiplayer online som är öppet för alla spelare, proffs eller amatörer. Med de kunskaper som du får här kan du gå vidare till mer organiserat spel.

Beroende på vilket spel du valt kommer du att spela antingen ensam eller i ett lag. De största spelen är Counter-Strike, Call of Duty och World of Warcraft vilka är de spel som anses ha skapat e-sportandet. Världens största dataspel idag är League of Legends, lagsportspelet Dota 2 med årliga turneringar och stora vinster, CS:GO – Counter Strike samt Blizzardspelet Starcraft 2 som många påstår en gång i tiden skapade e-sporten. Även om Starcraft 2 inte är lika populärt numera arrangeras fortfarande många prestigefulla tävlingar varje år med chans att vinna stora pengar. Bra att veta är att i nästan alla professionella turneringar står arrangörerna för gemensam hårdvara för deltagarna, vilket innebär att du inte behöver släpa med dig din dator och utrustning.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Rekommenderade artiklar