Wired – spelet som lär ungdomar om elektricitet

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Spel som är skapta för att lära ut koncept från fysik, matematik, samhällskunskap och andra skolämnen har ett visst rykte om sig. Dessa ”skolspel” är tyvärr i de flesta fall spelmässigt relativt medelmåttiga – det går inte att komma ifrån.

Spel som Schack har visat sig träna upp vår analytiska förmåga, men spel som direkt försöker tackla specifika koncept brukar ha det lite svårare. Wired är ett gediget försök att lära ut hur elektricitet beter sig. Målgruppen är högstadie- och gymnasieelever.

Varför är el viktigt att lära ut till ungdomar?

Med den senaste tidens stora svängningar i elpriserna, samt ett frekvent nyhetsflöde kring nya elkällor, är kunskap om el viktigare än det kanske någonsin varit. Det är framtidens generation som på riktigt kommer att behöva tackla idén om kostnadseffektiva och förnyelsebara energikällor. Det kan vara genom elbolag som till exempel Tibber.com/se/ som både uppmuntrar och ger konkreta tips på hur du kan åstadkomma detta. Ett spel om mekaniken bakom elektriciteten är ett annat steg på vägen. Allt som kan hjälpa oss att få kunskap och samtidigt spara in på elkonsumtionen är bra, om det så är Tibber.com/se/ eller Wired.

Ingen skyhög underhållning, men ger vad det utlovar

Wired är i grunden ett slags pusselinriktat plattformsspel. Det är en genre som är omåttligt populär bland indie studios eftersom det är en genre som inte kräver särskilt mycket programmeringskunskap eller fantastisk grafik (det brukar åtminstone inte vara prioriterat). Istället handlar dessa spel om att springa och hoppa igenom banor tills man stöter på ett ”pussel” som du måste klara för att ta dig vidare till nästa nivå eller del av spelet.

Pusslen i Wired handlar föga förvånande om elektricitet. Oavsett kunskapsnivå kring ämnet så går spelet att ta sig igenom på någon timme eller två, så länge du tittar igenom de instruktionsfilmer som dyker upp för att förklara något nytt koncept som introduceras.

Helt gratis för alla

Wired finns att ladda ned helt gratis på spelets hemsida och det finns också möjlighet att spela spelet direkt i webbläsaren. Tänk dock på att det kräver rätt mycket datorkraft att köra i webbläsaren så har du en gammal laptop kanske det blir problematiskt att få igång.

Spelet är på engelska och är helt okej om man ser till kunskapen som lärs ut. Tror du att du kommer få spela ett top-of-the-line-spel med dramatisk story och högkvalitativt gameplay så bör du titta någon annanstans. Men för vad det är fungerar det ypperligt.

Tips: Du som söker andra spel som direkt berör elektricitet bör kolla upp Electrician Simulator på Steam.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Rekommenderade artiklar