Dataspel och nöjda spelare

[vc_row][vc_column][vc_column_text]I dag finns det ett i stort sett obegränsat utbud när det kommer till dataspel. Det finns enspelar-spel, fler spelar spel och online spel. De olika spelen finns i flera kategorier och man kan finna allt från hästspel till byggspel, jaktspel och racingspel. Men för att spelen ska fortsätta tillverkas och överleva måste det såklart finnas spelare som vill ta del av dem. För att spelare ska vilja spela måste dataspelen vara bra. Men hur arbetar spelföretag med det här, och kan man som spelare påverka spelen på något sätt?

Företagens arbete mot nöjda spelare

När det gäller nöjda kunder måste företag alltid arbeta med crm som handlar just om kundnöjdhet. Det gäller att anpassa produkterna så att de passar kundernas efterfrågan. Som speltillverkare gäller det att hitta spel som spelarna gillar, nya tekniker, bra grafik och trots alla satsningar får spelet inte bli för dyrt när det släpps till kunderna. Företagen bör också ha en god kommunikation med kunderna överlag. Många större spelskapare deltar till exempel på spelmässor och liknande, eller ordnar live sändningar i samband med spelsläpp.

Vad söker spelaren?

Spelare söker flera olika saker när det gäller dataspel. Vissa vill ha actionspäckade spel, andra söker skräck. Några vill ha lärorika spel om djur medan någon vill köra bil i simulatorer. Spelskapare måste ha koll på vilka typer av spel som uppskattas på marknaden. Ett spel som inte säljer ger inga inkomster och det kommer skaparna att förlora en hel del pengar på. Det sker med jämna mellanrum att spelskapare tar fram enkäter som skickas ut. I dem kan spelarna besvara frågor om spelstilar, teman, kontroller och en hel del annat. Utifrån spelarnas svar utvecklas sedan nya spel. På så sätt kan man skapa spel som passar en större del av spelarna.

Pay to win-spel

Pay to win-spel är spel där man behöver betala pengar för att komma vidare eller för att man ska få en viss sak alternativt fördel. Det kan också handla om att man behöver vänta en längre tid för att få fler liv, och vill man inte vänta får man handla för riktiga pengar. De här spelen är väldigt omstridda bland spelare och kunder. Vissa gillar dem mycket, andra vägrar i princip att spela den här typen av spel.

Hur kan spelare påverka spelen?

Spelare kan påverka spelutvecklingen en hel del. Om de inte köper spelen, tas färre spel av den sorten fram. Spelarna kan också använda sociala medier eller recensionsalternativ för att påverka och uttrycka vad de tycker om spelen.

Ibland bjuds spelare också in till betatestning av spel innan de släpps. Även här kan man som spelare påverka hur spelet kommer att se ut i slutändan.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Rekommenderade artiklar